Nu börjar en ny era MM nr 5/2003

Nu börjar en ny era (ledare i nr MM 5/2003)

av Gunnar E Olsson

Hädanefter ska jag inte gnälla på någon musikform jag inte gillar. Jag tycker att det är en stor konstart i sig att kunna spela vinylskivor på en grammofon. Dansbandsmusiken är full av ärliga texter tagna ur verkliga livet. Beatles var en, på det hela taget, rätt överskattad popgrupp.

Och chefredaktören för MM är mytoman, eller…

Som ni säkert redan lagt märke till har ni nu i er hand ett ovanligt tjockt nummer av Musikermagasinet. Hundra härliga sidor fullproppade med intervjuer, studioreportage, tester och annat matnyttigt för såväl proffsmusikern som hemstudion. Det är så vi kommer att se ut en tid framåt – hoppas vi.

Tack vare det starka stöd vi fått från både våra läsare och våra fantastiska medarbetare har vi nu möjlighet att göra en tidning som förstärkts ytterligare både till format och innehåll.

Innehållet har hållit sig tämligen likartat de senaste åren – även om förhållandet mellan tidningens olika beståndsdelar varierat lite. Som ett svar på vår senaste läsarundersökning – och därmed också era önskemål – har tidningen redan tidigare fått fler sidor med tester och studioreportage. Nu fyller vi på med ännu mer matnyttigt material upp till 100 sidor.

Sedan tidigare har den läshungrige hemstudioentusiasten kunnat finna mycket matnyttigt i MM – mer så än i någon annan svensk tidning. Med det nya fylligare formatet har vi nu möjlighet att bjuda på ännu mer av den varan. Redan i detta nummer presenterar vi två nya spalter, som vi hoppas ska kunna bereda våra läsare mycken läsglädje många månvarv framåt. Dels har vi lyckats knyta till oss musikjuristen Krister Axner. Han kommer att hjälpa till med att räta ut allehanda krokiga tecken som tycks hopa sig kring allt som har med den juridiska biten av musiken att göra.

Vi startar också en spalt där vi ska presentera olika praktiska hemstudiolösningar: Min hemstudio. Här ska finnas plats för att ställa fokus på både den etablerade artistens hemstudio och för att visa hur grannens grabb lyckats klämma in hela sin syntarsenal i en folkvagnsbuss tillsammans med ett fullvuxet Slingerland-set.

Vi förväntar oss också många roliga tips från våra läsare. Det skissas även på olika tävlingar i anknytning till denna spalt.

Men vi stoppar naturligtvis inte med detta. Vi planerar också en ny serie artiklar som ska hjälpa till med att förklara alla märkliga fenomen som möter nybörjaren på hemstudions krokiga stig. Om vi kallar det en ny Portaskola, så tror jag att de flesta hajar vad det rör sig om. Vi har fått enormt många önskemål om en dylik serie – så håll ögonen öppna…

I detta nummer kör vi också den efterlängtade reprisen på studioreportaget om Megaphon-studion. Den vakne läsaren upptäckte naturligtvis att vi råkat blanda ihop bilderna från två olika reportage. Vi är självfallet förkrossade över att något sådant överhuvudtaget kan hända. Första gången vi körde reportaget om Ulf Kruckenberg och hans Megaphon hade tryckfels-Kalle varit framme och ställt till det för oss. Ibland säger en bild mer än tusen ord. Här rörde det sig om fem sex bilder som kom från en helt annan studio och då spelar det ingen roll om alla orden blev rätt – det blir förvirrat ändå. Därför kör vi Megaphon-artikeln i repris, men med rätt bilder. Hoppas att all förvirring vi skapat ska vara som bortblåst efter detta.

Den som inte gick ut och köpte Stevie Wonders Songs in the Key of Life efter den utmärkta dokumentären på SVT:s Musikbyrån häromveckan är endera totalt döv eller fastlåst i spännbälte och tillhörande tröja.

Jag hade redan vinylen, men den ommastrade CD:n till extrapris kunde jag inte motstå efter denna underbara underhållning från en av vår tids mest mångsidigt begåvade musiker. Ett sånt makalöst sväng! Såna otroligt tajta musiker! Och som grädde på musikmoset: Stevie Wonder, denne underbare musikant. Vi älskar dig! När kommer din nästa platta?

Ett stort tack riktar vi till Musikbyrån för att ni finns i detta annars så musikfattiga TV-Sverige! Och en livstids prenumeration på MM till den som kommer på ett lämpligt straff för den dålige rådgivare som visade Stevie att trummaskinen fanns?

Till sist ett stort tack till alla ni som satsar på vårt erbjudande om att få prenumerera i tre år för 850 kronor. Anmälningarna bara strömmar in! Detta tar vi som ett tydligt tecken på er uppskattning för vår tidning – och vi bockar och tackar!