Black Lion Audio Modifocation

394blacklion_0906

Black Lion Audio Digi 002 Signature Series Modification (test i MM nr 6/2009)

av Gunnar E Olsson

Det finns ett antal företag som modifierar ljudinterface från andra tillverkare för att höja ljudkvaliteten på dem. Men hur mycket bättre kan det bli? Vi skickade ett Digi 002R till amerikanska Black Lion Audio för att undersöka saken.

I testet av Digidesign 003 i MM 08-2007 nämndes att många ägare av föregångaren, Digi 002, valt att låta bygga om denna och förse den med bättre analogdel, nya mikrofonsteg et cetera. Vad händer vid en sådan ombyggnad? Hur mycket bättre kan en ”moddad” Digi 002 bli jämfört med originalbygget?

Vi tog kontakt med Black Lion Audio, ett företag som modifierar ljudinterface från bland annat Digidesign och Motu. Företaget ligger i Chicago och man bokar datum för sin modifiering via deras hemsida. För närvarande ligger det tidigaste datum som erbjuds fyra till sex veckor framåt i tiden, och med tanke på frakttider mellan Sverige och USA bör man räkna med att vara utan sitt ljudkort i ett par tre veckor. Detta var i alla fall min första uppskattning. När väl min maskin skickats iväg visade verkligheten upp ett något annorlunda ansikte, men mer om detta i sidorutan Fraktproblem.

BLACK LION AUDIO

Black Lion Audio, www.blacklionaudio.com, bildades för några år sedan och fokuserade till en början på att modifiera ljudkort åt såväl professionella som mer amatörbetonade musiker och musikproducenter. Företagets grundare, Matt Newport, kom in på det här med modifieringar när han skulle göra en inspelning med ett mikrofonsteg han köpt på E-bay. Han kollade vad han kunde göra för att få det att låta bättre och lyckades uppenbarligen riktigt bra. Idag har han tio anställda och utöver modifieringar av andra tillverkares ljudkort bygger företaget en tvåkanalig mikrofonförstärkare, fristående A-D-omvandlare och husklockor. De sistnämnda har plockats fram under arbetet med att förbättra andras mer eller mindre lyckade konstruktioner.

UTGÅNGSLÄGE

Jag hade förmånen att göra testerna av både Digi 002 och dess rackmonterbara syskon Digi 002R. Jag var på det hela taget mycket nöjd med båda enheterna. Det enda jag saknade var lite mer krut i mikrofonstegen, som behövde gainas upp lite väl mycket vid inspelning av ljudsvaga källor.

Sedan dess har jag haft möjlighet att köra Digi 002R med externa micksteg av högsta klass och på så sätt fått lite perspektiv på ljudtillvaron. Andra i min vänkrets har också framfört kritik vad beträffar headroom hos maskinen. De interna klockfunktionerna och omvandlarna har också nagelfarits av en del guldörade ljudarbetare. Passande nog är just dessa punkter något som manskapet på Black Lion Audio fokuserat extra på.

En funktion man saknat hos Digi 002 är möjligheten att synka mot extern klocka via BNC-kontakt. Man har i sådana situationer varit tvungen att hålla till godo med att synka via S/PDIF-ingången. Det har inneburit att även en digital ljudsignal varit närvarande på kontakten och kunnat orsaka störningar och jitterfenomen. Å andra sidan finns det kunnigt folk som hävdar att man inte ska använda extern klocka till sådana här apparater – till exempel omvandlargurun Dan Lavry. Man bör i stället se till att den interna klockan är så stabil och jitterfri som möjligt.

TRE MODIFIERINGSALTERNATIV

För detta test bestämde jag mig för att skicka min egen Digi 002R för ombyggnad. Av utrymmesskäl bygger man inte om de regelförsedda Digi 002 eller 003, endast rackversionerna.

Till Digi 002R erbjuder Black Lion Audio tre olika modifieringar. Den billigaste, Digi 002R HD Package, kostar 575 dollar. Då bygger man om klocka, analogdel och avkopplingsdelen kring omvandlarna.

Digi 002R Tweak Head Package kostar 795 dollar. Det paketet innefattar modifiering av klocka, analogdel, avkopplingsdelen kring omvandlarna och en separat linjär nätdel för analogdelen.

Den dyraste modifieringen kallas Digi 002R Signature Package. I den ingår allt som finns i de övriga paketen plus att man stoppar in sin mest avancerade klockkonstruktion. Dessutom får man företagets ursnygga logga ovanpå sin maskin. Allt detta till det facila priset av 1 250 dollar.

Jag bestämde mig för att beställa värstingmodifieringen. Enligt Black Lion är syftet med denna att göra Digi 002R till ett mångkanaligt inspelningsmonster som kan mäta sig med – och kanske till och med klå – de allra bästa systemen på marknaden, oavsett pris.

SIGNATURE PACKAGE

Med dagens dollarkurs är kostnaden för Signature-modifieringen cirka 10 000 kronor. Till detta kommer fraktkostnader fram och åter. Frågan man osökt ställer sig är: Är det verkligen värt pengarna? Innan jag svarar på det, låt oss i detalj titta på vad man får.

• Analogdel och preamp-uppgradering: Analogdelen, det vill säga mickstegen, linje in-stegen, hörlursförstärkeri och linjeutgångar byggs om rejält. Burr Browns OPA4134 ersätter TL074 op-amparna i mickpreamparna och linjestegen. Syftet med ombyggnaden i den här delen är att öka ljudkvaliteten genom att både sänka bruset och förbättra transientåtergivningen. Black Line Audio menar att man får en helt ny detaljrikedom i ljudet.

• Master Clock-uppgradering: Black Line installerar en högkvalitativ masterklocka. Det ger flera hörbara förbättringar i ljudet. Matt Newport förklarar: ”Vår interna klocka är oerhört exakt och stabil och har ett jitter på under 10 picosekunder. Den resulterar i ökad öppenhet i signalen, ett fylligare ljud och en upplevelse av kraftigare ljudsignal, tack vare färre fasproblem, jämfört med den klocka som sitter som standard. Enbart denna uppgradering resulterar i en ljudkvalitet som kan mäta sig med apparater i betydligt högre prisklasser.”

• 220/270SP Master Clock-uppgradering: Denna nya patentsökta klockkonstruktion, som bara ingår i Signature-uppgraderingen, är en av de mer avancerade i ljudvärlden. Man har lyckats reducera både brus och RF-störningar i klockan till ett absolut minimum. Utöver exaktheten och den stora ljudbilden bjuder denna uppgradering också på något så ovanligt inom digitalt ljud som ”ett fett, nyanserat ljud, med massor av kraft och hög upplösningsförmåga”. Tillsammans med en väldigt distorsionsfri och öppen diskantåtergivning ger detta ett slutresultat som helt enkelt låter väldigt dyrt!

• A-D- och D-A-omvandlarna uppgraderas: Omvandlarna i en omodifierad Digi 002R skapar en hel del distorsion och fasproblem. Dessa kretsar genererar en del störningar och de är även känsliga för hur nätdelarna är konstruerade. Detta kan medföra att det faktiska bitdjup som omvandlarna presterar hamnar en bra bit under vad de teoretiskt är byggda för. Som avkopplingskondensatorer i omvandlardelen använder Digidesign billiga keramiska varianter. Dessa ersätter Black Lion med kondingar av betydligt bättre kvalitet. Självklart kostar det, men resultatet är en ljudkvalitet av allra bästa slag.

• Kraftfull uppgradering av nätdelen: Black Lion kompletterar den befintliga trafon med en rejäl ringkärnetrafo och kan på så sätt strömförsörja analog- respektive digitaldel separat. Detta bidrar till att förbättra ljudet på ett dramatiskt sätt. Hos Digi 002R får man 20 dB extra headroom, något man upplever som ett rejält lyft vad beträffar tryck och närvaro i ljudet. Black Lion gör jämförelsen med gitarrförstärkare, där en rörförstärkare låter mycket större än en transistorhäck.

RESULTATET

Så vad innebär allt detta i praktiken? Som jämförelse till min ombyggda enhet hade jag tillgång till en kompis ”omoddade” 002.

Vad jag upplevde efter ombyggnaden var en stabilare ljudbild, både i bredd och djup. De nya mickstegen brusar mindre, har bättre headroom och låter bättre än originalen på alla sätt. Omvandlardelen kan tävla med de allra bästa på marknaden, och den moddade nätdelen orkar ge mer och renare ström. Allt detta resulterar i fastare bas, tydligare mellanregister, öppnare diskant, bättre transientåtergivning och åtskilliga decibel extra headroom.

Fascinerande är också att både nya inspelningar och gamla låter bättre, tack vare den förbättrade analog- och omvandlardelen.

SAMMANFATTNING

Black Lion Audios Signature-modifiering av Digi 002R innebär så många förändringar att inte mycket återstår av originalelektroniken. Detta visar sig också i det helt annorlunda ljudintryck man får från maskinen. Det låter helt enkelt mycket dyrt. Dyr, kanske någon påpekar, är väl även vad denna ombyggnad är, men räknar man på vad en ny extern klocka i den här klassen skulle kosta och vad fyra riktigt bra mickpreampar och åtta välljudande A-D- respektive D-A-omvandlare skulle addera till prislappen, blir jämförelsen genast lite vettigare.

Eftersom jag mestadels jobbar från min MacBook Pro har jag verkligen behov av ett bra firewireinterface. Ett HD-system skulle varken passa min plånbok eller min utrustning i övrigt. Med Signature-uppgraderingen har jag fått något som ligger riktigt nära HD-ljud i en transportabel enhet. Helt enkelt det bästa av två världar.

På Black Lion Audios hemsida finns massor av info om modifieringarna. Där finns en filmad intervju där Matt Newport berättar om sina byggen och en mängd jämförande ljudfiler. Av dessa och mina egna inspelningar framgår tydligt att Black Lion Audios byggen är svårslagna – oavsett pris.

Och deras T-tröja är supersnygg.