Är det jul nu igen?

Är det jul nu igen? (ledare i MM nr 12/2004)

av Gunnar E Olsson

När detta läses står den stora och kommersiella högtid som vi kristna kallar julen för dörren. Den stora frågan inställer sig naturligtvis: har ni varit riktigt snälla? Blir det några julklappar i år? Ja, för min del blir det nog tämligen magert på den fronten. Jag har varit alldeles för elak. Som vanligt har jag haft svårt att hålla näbben i styr. Ibland vore det onekligen enklare att hyckla och låtsas att man gillar all musik, till och med sånt som man egentligen – i bästa fall – känner sig totalt likgiltig inför. Men jag kan bara inte tycka att Knife är det mest innovativa sedan skivat bröd lanserades, inte ens under vapenhot…

Ingen tackar en heller för att man säger vad man tycker. Världen har ju aldrig älskat en sanningssägare. Hyckleriet hyllas i stället som det enda saliggörande – det har nästan blivit en världsreligion – och den som ljuger bäst vinner i längden.

Apropå detta – eller något helt annat – samma dag som detta skrives väljer det amerikanska folket vem som ska få vara världens mäktigaste man i fyra år framåt. Och när ni läser detta så har ni förhoppningsvis facit i handen. Om man inte schabblar bort slutresultatet precis som förra gången, förstås…

Själv undrar jag hur världen skulle ha sett ut om Frank Zappa hade fått leva och kanske rentav blivit vald till president. Han hade ju faktiskt sådana planer – om de var riktigt seriösa lär vi aldrig få reda på. Men jag har svårt att tänka mig att vi skulle gå en mörkare framtid tillmötes än vad vi ser framför oss nu, i alla fall.

Vissa pessimister (ibland kan de vara otäckt klarsynta) säger att vi går mot ett tredje världskrig – att ett gigantiskt religionskrig står för dörren och att USA redan påbörjat detta. Och det sker förstås med ”God on our side” på båda sidor om frontlinjerna.

När det gäller krig så tävlar nästan alla religioner om vem som kan starta flest. Förståsigpåare påstår att buddhismen är den enda religion som aldrig startat ett krig i sin tros namn. Dåligt facit, kan en ateist tycka. De flesta religioner tycker sig ju ha ensamrätt på vad som är den enda rätta vägen till lyckan, och kärleken till medmänniskorna är ofta en stor och viktig del av budskapet. Men sen verkar det som det budskapet hamnar i skymundan när det handlar om praktiska handlingar.

Vad hände med hela Love-Peace-and-Understanding-generationen från 1967–68? Tog inte dessa ungdomar med sig sitt nyvunna medvetande upp i åren i takt med att de etablerade sig i det amerikanska samhället? Är det verkligen samma människor som stoppade blommor i soldaternas gevärsmynningar som idag har godkänt lagar som tillåter myndigheterna att söka igenom folks hem, läsa deras e-post och lyssna av deras telefoner på blotta misstanken att det kan handla om terrorister? Detta utan att ens behöva berätta för dem att det skett!?

Visst var det mycket som var ruskigt flummigt i hippierörelsen under senare delen av 60-talet, men någonstans i botten fanns en väldigt mänsklig grundinställning. Just i den vevan öppnades många ögon för det österländska tänkesättet och deras många olika religioner. Det kom förstås också andra starka influenser som påverkade sättet att tänka och fungera, både från öst och väst – i form av diverse kemiska substanser, både utvunna ur olika växtdelar och skapade på konstgjord väg i moderna laboratorier.

Men den starkaste drivkraften i den här rörelsen var utan tvekan musiken. Mycket handlade också om musiken som ett verktyg för att överbrygga klyftor, verkliga eller inbillade – detta var innan ordet virtuellt var uppfunnet. På samma sätt som religionen – eller tolkningar av densamma – kan skapa motsättingar mellan människor, kan musiken skapa samhörighet och förståelse. Det är verkligen ett universellt språk. Folk som spelar tillsammans kan förstå varann utan att använda ord. Folk som spelar tillsammans kan kommunicera på ett högre plan. Folk som spelar tillsammans är inte beredda att döda varann efteråt. Det finns naturligtvis undantag från denna regel också, men de hör mestadels hemma bland mediokra engelska popband.

Vid närmare eftertanke…

Mänskligheten ska inte ha några julklappar i år, den har helt enkelt inte varit snäll – inte i år heller. Men ni, mina vänner, kommer säkert att få en fin helg i alla fall.